La aproape 2 saptamâni dupa ce Nagykálló mi-a oferit o surpriza neplacuta cu o sesiune in care doar 2 crapi abia sariti de 10 kg mi-au tulburat “vacanta” am pornit la drum catre lacul Harsany, celebru pentru capturile capitale si cantitatea de crap mare. Imi doream de mult sa ajung pe acolo, iar cand Marius Stanescu mi-a facut surpriza rezervand 2 standuri in perioada 21-24 Noiembrie am fost “all in”. Cu cateva zile înainte verificam starea vremii de 3-4 ori pe zi in speranta ca o sa prindem cat decât o vreme frumoasa. 21 a venit si la ora 5 eram pe drum spre ungurime împreuna cu un prieten foarte drag, Alpar Jakab aka “Shutzu”. Recomand sa va faceti rost de ungurul vostru cand treceti dincolo pentru ca e de mare ajutor. :).

Traseul ales a fost ales sa fie cel mai rapid: Cluj-Zalau-Carei-Nyarbator-Autostrada M3-iesirea spre Miskolt – Harsany vreo 360 km din care 110 pe autostrada unde ai nevoie de “huvineta” costa 45 de lei si o gasiti la orice benzinarie MOL din România.

La 10 am facut cunostinta cu lacul si împrejurimile, privind cu emotie luciul apei care ascundea mult ravnitele ciprinide pentru care faceam atâtea eforturi sa le aducem in carlig. Am sorbit o cafea ne-am salutat cu Dudi si Adi Suciu care ne-au oferit cu drag cateva detalii. Am tras la sorti standul 2 si am plecat spre locul care parea a fie cel mai avantajat fiind mai aproape de capatul lacului care se pare era refugiul pestelui.

Descarcarea, organizarea, sondarea si balizarea a decurs repede 3-4 ore dar la lasarea serii eram deja cu betele in apa. Fiind permis pescuitul plantat nu a facut nici un pat de nada preferând sa asezam carligul pe un platou de bunatati. Am decis sa plantez aproape de balizele de delimitare de la mijlocul lacului. Adâncimea era de 2,4-2,6 m, cu portiunii tari dar si cu o gramada de radacini de trestie in care ne-am agatat de nenumarate ori.

Pe 22 seara, dupa ce am pus cap la cap toate informatiile culese in 24 de ore am pornit foarte hotarât sa prind macar un crap mai rasarit. In lacul asta crapul mânca doar noaptea si noaptea era lunga. Peste zi mi-am facut monturi simple pentru un boiles de 20 sau 16 cu pop-up. Acele folosite au fost de marimea 4 de la Korda, Wide Gape. La 4:30 erau plantate toate betele. Am folosit ca nada, boilesuri tari de 16 si 20 mm Triple X de la Secret Baits si un mix de seminte mari ramase de la ultima partida, împreuna cu Secret Baits Amino Carp Pellet toate aromate cu CSL si atractant Triple X de la Secret Baits. La fiecare carlig servit le pregateam un platou de jumatate de kg din bunatatile enumerate mai sus.

In scurt timp am avut prima prezenta pe batul din mijloc semn ca faceam bine ceva. 15,54 kg cu câtva sute de grame sub PB-ul de 16,15 kg. Am vrut sa plec in larg sa plantez dar la batul din dreapta aveam un musafir. Nu era foarte hotarât pt ca nu aveam o trasatura sanatoasa. Stateam in barca si ma uitam la swinger. Shutzu era lânga bete asa ca nu m-am panicat. Dupa 2-3 bepuri in sfârait plecarea, mai domoala asa, iar Shutu l-a întepat, timp in care eu am ajuns pe mal. Am inceput drillul si dupa cateva minute fara mare bataie de cap dar cu semne clare ca aveam un dulap in carlig isi face aparitia dansul. Iesit din adâncuri, la vreo 10 m de mal si era imens, deja ne bucuram cu totii prognosticand cat are peste 20 de kg. A intrat cuminte in minciogul manuit de Liviu, dar surpriza mare a fost a fost cand l-am vazut in cradle. O oglinda burtoasa si sanatoasa de toata frumusetea care umplea toata vana de la Nash careia pana atunci ii contestam latimea prea mare. Intepat bine in coltul gurii a cazut in pacat pentru o bila tare de 20 mm Triple X împanata cu o imitatie de porumb verde fosforescent.

Am facut “tara” la sacul de cântarire si dupa un pic de chin am reusit sa il agat in carligul cantarului. 27,375 KG!!! Uuuuaaahh . Nu pot sa exprim ce am simtit si cum ne-am bucurat toti cei prezenti. Ne îmbratisam, ne pupam, urlam de bucurie. Pentru mine era primul over20 si cu cat. I-am facut cu greu cateva poze pentru ca bicepsii mei se pare ca nu pot sustine nici 30 de kg mai mult de 1 minut. L-am pus intr-un sac de pastrare pana dimineata pentru cateva poze mai bune. Urmatoarele 2-3 ore am savurat momentul. Mi-am sunat familia, prieteni si am postat pozele pe Facebook. Restul nu a mai contat pentru mine. Nici ploaia, nici frigul nu mi-au scos ranjetul de pe chip. Dimineata dupa o noua cântarire (27,300 kg) am tras cateva cadre dupa care ne-am luat la revedere.

Am plecat obosit dar deja cu gândul la anul. Pentru mine a fost ultima partida din acest sezon dar ce partida.

By Ciprian Muresan

NR. Mai multe poze de la aceasta fabuloasa partida de pescuit gasiti in galeria foto a site-ului aici, sau pe pagina noastra de Facebook.