Am sa incep descrierea generala  prezentand doua modele diferite:

   Modelul nr 1.

   Descriere generala :

a)    partea de inceput este compusa dintr-un vertej care are doua roluri foarte importante si anume – unul cel de prindere si doi cel care asigura prin rotatie inaintarea markerului, deci o frecare mai mica cu aerul.

b)      corpul – are o forma aerodinamica este din plastic transparent,subtire,cilindric si inchis etans la capete -  asigurand astfel flotabilitatea markerului

c)      terminatia – este fixa sub forma de aripioare (4 la numar) care asigura stabilitatea la inaintare.Tot legat de terminatie este si culoarea. . In functie de luminozitatea de afara si distanta folosim culoarea potrivita.

   Modelul nr 2. 

  Descriere generala :

a)    partea de inceput este compusa dintr-un vertej ca si la modelul prezentat mai sus avand aceleasi roluri foarte importante si o tija metalica care asigura iesirea mai rapida la suprafata a markerului in cazul in care substratul este format din mal gros au vegetatie abundenta.

b)      corpul – are o forma aerodinamica este din plastic,subtire,cilindric,inchis etans la capete -  asigurand astfel flotabilitatea markerului,in plus fata de modelul prezentat mai sus (modelul nr1 avand corpul transparent) este dispunerea culorii pe toata jumatatea superioara a markerului asigurandu-i astfel o vizibilitate foarte buna la distante mari.

c)   terminatia – este mobila aripile (modelul nr 1 avand terminatia fixa) se rotesc in jurul axului metalic oferindu-i practic un plus la inaintare si o stabilitate marita.

    Dupa descrierea generala a celor doua modele o sa trecem la accesoriile ce compun montura pentru marker.

   Accesorii :

a) ledger stems – acest accesoriu este ceva mai nou pe piata noastra .Am sa incerc in cateva cuvinte sa ii fac o scurta descriere : are lungimea cuprinsa intre 10 si 20cm (in functie de producator ) este din metal ,la unul din capete are o agrafa de care se ataseaza plumbul iar la celalalt capat este prevazut cu anou si bila flotanta – ce imbunatatiri aduce acest accesoriu (new)monturii ???? Una din imbunatatiri ar fi incapacitatea plumbului de a avea contact direct cu markerul o alta imbunatatire ar incapacitatea scufundarii totale a plumbului intr-un strat gros de mal (inleznind astfel iesirea markerului la suprafata) si nu in ultimul rand un contact mai bun cu subtratul pentru culegerea informatiilor.
b) perla de cauciuc – amortizeaza socul si este un bun stopper intre marker si anou.
c) plumbul – modele pe care eu le consider cele mai bune sunt explorer si pear de 85gr.

   Montura pentru marker este foarte usor de realizat.

Se trece firul principal (textil) prin anoul tijei metalice ledger stems si prin interiorul      perlei de cauciuc apoi se leaga markerul si se adauga plumbul.

By Conta Victor (Digital)