In cuprinsul primei parti a articolului am facut o descriere generala a markerului, a accesoriilor si nu in ultimul rand am prezentat montura pentru marker.

   In aceasta a doua parte a articolului vom face cunostiinta cu echipamentul, importanta markerului si a plumbului pentru sondat cat si tehnica folosita.

   Am sa incep cu echipamentul:

 

    Lanseta: lanseta  folosita in acest scop  poate fi una special construita (avand pe blank un etalon) sau putem folosi una din lansetele cu care pescuim. In acest caz puteti pune un etalon folosind: banda adeziva colorata, matisaj, elastic, etc, masurand distanta etalon cu ajutorul unei rigle.

   Mulineta: mulineta poate sa fie una normala sau una care detine sistemul bait runner, de preferinta sa fie cu tambur long cast sau cel putin egala (ma refer la marimea tamburului ) cu mulinetele pe care le folosim pe celelalte posturi pentru a evita diferentele de distanta.

   Firul: firul de linie trebuie sa fie textil (braid). De ce se insista pe braid (fir textil)? In cazul nostru (montura pentru marker), pentru simplu fapt ca nu are elasticitate, ceea ce inseamna ca datele transmise sunt corecte si in timp real.

   In general pescarii de crap folosesc mulinete cu tambur long cast – pe care pot intra 400-600metri de fir. Nu cred ca exista vreun pescar, cel putin eu nu cunosc, care sa aiba pe tambur 400 – 600 de fir textil. Se pot pune de exemplu 200 de metri de monofilament + 200 de metri de fir textil(in functie de capacitatea tamburului) in cazul in care lansarile depasesc 130-150metri, sau 250 de metri de monofilament + 150 de metri de fir textil in cazul in care lansarile sunt mai scurte.

 

   Importanta markerului si a plumbului pentru sondat: Cele doua accesorii ne ajuta sa aflam adancimea apei, natura substratului si conformatia structurilor submerse pe care urmeaza sa pescuim.

 

   Tehnica este foarte simpla: se ataseaza montura si se lanseaza catre zona in care dorim sa pescuim, se mulineaza usor, plumbul va trasmite prin semnale structurile submerse intalnite si nu in ultimul rand natura substratului. Foarte important insa este faptul ca pescarul sa interpreteze corect aceste semnale. Pentru un pescar incepator ar fi un calvar si sigur aceste semnale le-ar interpreta gresit prin simplu fapt – lipsa vizibilitatii – intre el si zona sondata.

   Chiar daca ii vei spune ca o miscare de inceput lenta indica faptul ca zona sondata are substrat format din mal sau o miscare libera ne arata ca zona sondata are substrat format din nisip, el s-ar lovi de aceiasi problema – lipsa vizibilitatii – urmata de confuzii si intrebari inutile. Sigur toti ne-am lovit la inceput de aceasta problema mai mult sau mai putin, nimeni nu s-a nascut invatat.

   Pentru cei care sunt la inceput de drum sau nu sunt familiarizati inca cu modul de a interpreta corect semnalele am sa va propun urmatorul experiment:

   Luati cu voi o lanseta + mulineta avand fir textil pe tambur si legati la capatul firului un plumb fie el explorator sau pear, cautati terenuri virane sau zone care sa aiba cat mai multe tipuri de sol (nisip, pietris, santuri, gropi, ridicaturi, noroi, verdeata, etc), lansati, apoi recuperati usor pana ce firul textil este intins, tineti degetele (intinse) de la o mana pe blankul lansetei si ridicati usor (cu aceiasi mana) lanseta in pozitie verticala (sau orizontala in functie de preferintele fiecaruia) priviti in acelasi timp varful lansetei. Plumbul va trasmite semnale (in functie de sol) atat blankului pe care tineti degetele (sub forma de vibratii) cat si varfului lansetei (sub forma de miscari lente,ritmice,sacadate,etc). Lasati lanseta in jos si recuperati pana ce firul este din nou intins.

   Fiecare tip de sol sau structura va trasmite prin intermediul plumbului semnale diferite blankului si varfului lansetei. Avand de partea voastra avantajul vizibilitatii veti putea interpreta corect semnalele transmise. Totul sta in mult, mult exercitiu. Odata invatate aceste semnale vor fi mai usor de recunoscut acolo unde vizibilitatea lipseste cu desavarsire …..mai precis pe malul baltii.

 

   Masurarea adancimi apei: se lanseaza catre zona vizata si se recupereaza usor, veti simti o usoara rezistenta din partea plumbului, semn ca markerul a ajuns langa el iar firul este intins. Puneti bait runnerul pe liber (daca mulineta este prevazuta) sau slabiti frana pana ce puteti trage firul usor. Apucati cu mana firul de langa pick-up si trageti de el usor inspre inainte pana ce bratul ramane intins, sigur fiecare dintre noi are alta lungime a bratului si pentru a elimina orice dubiu in ceea ce priveste aceasta problema puteti pune o masura, etalon pe blankul lansetei (un elastic,banda adeziva colorata). Repetati miscarea pana ce markerul iese la suprafata, apoi faceti socotelile.

 

   O alta modalitate de a masura adancimea apei este: se lanseaza catre zona vizata si se da fir markerului pana apare la suprafata se recupereaza usor pana ce firul este intins, incepem sa recuperam usor pana cand plumbul va opune rezistenta (avand grija sa numaram rotatiile facute si in functie de raportul de recuperare a mulinetei, facem socotelile).

 

   By Conta Victor (Digital)