Cupa Apulum este primul concurs de pescuit la crap dupa reguli moderne, organizat în zona Ardealului. Nu este pentru prima oară când ne propunem organizarea unui asemenea concurs, dar este prima dată când avem la îndemână uneltele necesare pentru desfășurarea competiției în cele mai bune conditii.

   Avem o pista de concurs echilibrată, avem sprijinul a numeroși sponsori și am adoptat un regulament care să ne ajute să păstrăm concursul în limitele sportivității. Dacă va avea success, ne dorim ca acest concurs să fie startul unei serii de compețitii similare. Scopul final este să putem implementa sistemul C&R în lumea pescarilor din zona noastră și nu numai.

   În primul rând, câteva cuvinte despre lac. Ferma piscicolă Săcel este situată în perimetrul comunelor Săcel și Mag, fiind amenajată pe albiile a două cursuri de apă. Ca punct de referință, este la 20 km distanță de municipiul Sibiu. Accesul se poate face direct din DN 1, din direcția de mers Sibiu spre  Sebeș  Alba.

   Cu o vechime de 25 de ani, ferma este compusă din opt lacuri. Lacul folosit pentru pescuitul în sistem C&R este cunoscut sub numele de L3 și aici se va desfășura Cupa Apulum. Are o suprafață de 36 ha, adâncimea medie este de 3,5 m și este populat cu aproximativ 70 de tone de crap cu greutăți mergând până la 15-20 kg. L3 nu a mai fost pescuit industrial din 2004, fiind în schimb populat an de an cu crapi din toate categoriile de greutate. Până acum, lacul a fost supus doar în mică măsură presiunii pescarilor, datorită faptului că s-a pescuit într-un regim de tip club: fiecare pescar nou era admis doar pe baza unei recomandări din partea unui pescar deja cunoscut de administrație. Începând din 2007, lacul s-a pescuit numai în sistem C&R.

   Ca topografie, L3 este un lac deschis, fără structuri proeminente. Sub oglinda apei, însă, oferă structuri și adâncimi diferite. Adâncimile sunt cuprinse de obicei între 1 și 8 m, ieșind pe alocuri din acest tipar. Porțiunile cu apă mică au un fund plat, mâlos, dar și aici se găsesc câteva abateri de la regulă, cum ar fi locuri pietruite, diverse agățături (de exemplu, un gard de mărăcini scufundat) sau șanțuri de scurgere, pe care pescarii le pot exploata cu încredere pentru că sunt cele care țin pește sau îl pun la masă în multe situații. Datorită acestor diferențe, dacă va fi necesar, concurenții vor fi repartizași în două sectoare valorice, pentru echilibrarea șanselor.

   Din punctul de vedere al hranei, este o baltă cu resurse naturale bogate. Melci, raci, scoici și larve fac ca dieta crapilor de Sacel să fie cât mai diversificată.

   Speciile de interes pentru pescarii de crap sunt crapul comun, crapul oglindă și amurul. Predomină crapul comun, în proporție de aproximativ 50%. Crapul oglindă formează ca densitate populația de mijloc a lacului, cu un procent de 30%. Cea din urma categorie, amurul, ocupă doar 20%, însă oferă și exemplare care pot deveni recorduri personale în orice moment.

   Densitatea cea mai mare o au exemplarele cu greutăți între 2 și 8 kg și ele asigură pescarului o activitate permanentă.  Peștele răspunde foarte bine la boilies, ca și la porumb, în tot sezonul. Pot spune pe baza experienței mele că boiliesurile preferate sunt cele pe bază de făină de carne sau pește, poate și pentru faptul că balta a fost furajată ani la rând și cu făinuri de pește. Nu înseamnă însă că alte tipuri de boilies nu pot da rezultate.

   Deși peștele este lacom și needucat, am constatat că este important să pui accent pe calitatea nadei, ca și pe localizarea lui și pe strategiile de nădire. Crapii au tendința să circule în funcție de anotimp, adâncimea apei sau condiții meteorologice și de aceea locurile foarte bune în anumite perioade pot fi mai puțin sau deloc productive în altele.

   Una dintre provocările pentru pescarul de crap la Săcel este selecția exemplarelor mari. Având mult pește, porumbul și în general semințele nu sunt selective. Prinzi mult și repede, dar mai ales pește mic, chiar dacă se întâmplă să mai intre și pește mare. Același lucru l-am observat și când am pescuit cu boiliesuri solubile. Le-am folosit în partide scurte, ca să am activitate și să nu mă întorc acasă fără măcar un dril, dar nu le-aș recomanda celor care vor să prindă crap, nu ciortan. De multe ori, lăcomia peștelui mic a făcut să am nevoie de minim 48 de ore până să reușesc o selecție cu un prag de greutate impus de mine. Am observat că o nădire masivă întârzie destul de mult trăsăturile, așa că în general am preferat nădiri modeste, grupate, rezultatele cele mai bune fiind date de cantități mici de nadă, cu un semnal nutritiv puternic, aruncate la începutul partidei. Montura cu cel mai bun randament a fost “om de zăpadă”. Altă metodă prin care am reuit o selecție au fost boiliesurile “spălate” sau deshidratate. Boiliesurile cu care am avut succes au fost Meteor, BFM, Red Herring și cele pe mixuri de tip fishmeal sau meatmeal făcute de mine.

   În ceea ce privește confortul, lacul oferă pescarilor locuri de campare pe aproximativ 60% din maluri, cu vaduri aerisite, pe care te poți instala comod, fără a fi privat de frumusețea pâlcurilor de stuf, dispuse din loc în loc și întreținute cu grijă de administratorul lacului. Acestea sunt cele care dau acel cadru atât de atrăgător și pentru pește, și pentru pescar. Accesul pe locurile de pescuit se face pe un drum pietruit. Poți să intri sau să ieși de pe baltă pe orice vreme și cu orice mașină.

   Cu aceasta, sper că am oferit un minim de informație celor interesați de frumosul lac de la Săcel și de concursul nostru. Concursul se adresează atât pescarilor consacrați, cât și celor care acum fac primii pași pe acest drum.  Sperăm că am oferit ocazia ca drumul să treacă și prin inima Ardealului si așteptăm să avem pe el cât mai mulți călători.

 

By – Adi Oprea